CheckPoint Firewall Interview Question and Answer

I am share with Checkpoint Firewall Interview Question and Answer. These question generally ask in interview.  its also my personal experience. Checkpoint Firewall is award winner security firewall. Every Corporate organization used Checkpoint firewall for Internal Network security purpose. Security engineer must have to aware about Checkpoint firewall for growth in their career. I am sure that below Checkpoint Firewall Interview Question and Answer will help in Interview.

CheckPoint Firewall Interview Question

 

Read Also

  1. What is Anti-Spoofing.

Ans-  Anti-Spoofing is the feature of Checkpoint Firewall. which is protect from attacker who generate IP Packet with Fake or Spoof source address. Its determine that whether traffic is legitimate or not. If traffic is not legitimate then firewall block that traffic on interface of firewall.

2. What is Asymmetric Encryption.

Ans – In Asymmetric Encryption there is two different key used for encrypt and decrypt to packet. Means that one key used for Encrypt packet, and second key used to for decrypt packet. Same key can not encrypt and decrypt.

3. What is Stealth Rule in checkpoint firewall.

Ans – Stealth Rule Protect Checkpoint firewall from direct access any traffic. Its rule should be place on the top of Security rule base. In this rule administrator denied all traffic to access checkpoint firewall.

4. What is Cleanup rule In Checkpoint Firewall.

Ans – Cleanup rule place at last of the security rule base, Its used to drop all traffic which not match with above rule and Logged. Cleanup rule mainly created for log purpose. In this rule administrator denied all the traffic and enable log.

5. What is NAT.

Ans- NAT stand for Network Address Translation. Its used to map private IP address with Public IP Address and Public IP address map with Private IP Address. Mainly its used for Provide Security to the Internal Network and Servers from Internet. NAT is also used to connect Internet with Private IP Address. Because Private IP not route able on Internet.

6. What is Source NAT.

Ans- Source NAT used to initiate traffic from internal network to external network. In source NAT only source IP will translated in public IP address.

7. What is VPN (Virtual Private Network).

Ans – VPN (Virtual Private Network) is used to create secure connection between two private network over Internet. Its used Encryption authentication to secure data during transmission. There are two type of VPN

  • Site to Site VPN.
  • Remote Access VPN.

8. What is IP Sec.

Ans – IP Sec (IP Security) is a set of protocol. which is responsible for make secure communication between two host machine, or network over public network such as Internet. IPSec Protocol provide Confidentiality , Integrity, Authenticity and Anti Replay protection. There is two IPSec protocol which provide security 1. ESP (Encapsulation Security Payload) and 2. AH (Authentication Header).

9. What is Difference between ESP and AH IPSec Protocol.

Ans-  

ESP – ESP Protocol is a part of IPsec suit , Its provide Confidentiality, Integrity and Authenticity. Its used in two mode Transport mode and Tunnel mode.

AH – Its is also part of a IPsec suit, Its provide only Authentication and Integrity, Its does not provide Encryption. Its also used to two mode Transport mode and Tunnel mode.

10. What is Explicit rule In Checkpoint Firewall.

Ans – Its a rule in ruse base which is manually created by network security administrator that called Explicit rule.

Checkpoint Firewall Interview Question and Answer

CheckPoint Firewall Interview Question

11. What is Hide NAT.

Ans – Hide NAT used to translate multiple private IP or Network with single public IP address. Means many to one translation. Its can only be used in source NAT translation. Hide NAT can not be used in Destination NAT. 

12. What is Destination NAT.

Ans – When request to translate Destination IP address for connect with Internal Private network from Public IP address. Only static NAT can be used in Destination NAT.

13. Difference between Automatic NAT and Manual NAT.

Ans

Automatic NATManual NAT
Automatic created by FirewallManually Created by Network Security Administrator
Can not modifyCan be Modify
Can not create “No NAT” ruleCan be Create “No NAT” rule
Can not create Dual NATCan be Create Dual NAT
Port forwarding not possiblePort forwarding possible
Proxy ARP by default enabledProxy ARP by default not enable

14. What is SAM Database.

Ans-

15. What is difference between standalone deployment distributed deployment.  

Standalone deployment – In standalone deployment, Security Gateway and Security management server installed on same Machine.

Distributed deployment  – In Distributed deployment, Security Gateway and Security Management Server installed on different machine.

16. What is SIC.

SIC – SIC stand for “Secure Internal Communication”. Its a checkpoint firewall feature that is used to make secure communication between Checkpoint firewall component. Its used when Security Gateway and Security management server installed in Distributed deployment. Its Authentication and Encryption for secure communication.

17. What is 3 trier architecture component of Checkpoint Firewall.

  • Smart Console.
  • Security Management.
  • Security Gateway.

 

18. What is the Packet Flow of Checkpoint firewall.

  1. SAM Database.
  2. Address Spoofing.
  3. Session Lookup.
  4. Policy Lookup.
  5. Destination NAT.
  6. Route Lookup.
  7. Source NAT.
  8. Layer 7 Inspection.
  9. VPN.
  10. Routing.

19. What Advantage of NAT.

  • Save Public IP to save cost.
  • Security with hide Internal Network.
  • Avoid Routing.
  • Publish Server over Internet.
  • Overlapping Network.
  • Access Internet from Private IP address.

20. What is Smart Dashboard. 

Ans– Its tool of smart console. Its used to Configure Rule, Policy object, Create NAT Policy, Configure VPN and Cluster. 

 

I sure this checkpoint firewall interview question and answer will help you to crack interview. If its really helpful for you then Share It on Facebook, Twitter etc.

Related Post

 

Share This onShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditShare on StumbleUponShare on Google+Pin on PinterestBuffer this pageShare on Tumblr
Rakesh Kumar
at
Rakesh Kumar is a Network engineer and a Blogger. He is crazy for learn and write about Technology , Tech and Computer Tips and Tricks Blog.

Leave a Reply